Κατερίνα Παπαδημητρίου

Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια

Τα μέρη μιας διαφοράς θέλουν να ακουστούν και αυτό γίνεται στη διαμεσολάβηση !

της Κατερίνας Παπαδημητρίου

Λέγεται συχνά ότι
Στο δικαστήριο, η διαδικασία κρίνει το αποτέλεσμα ενώ
Στη διαμεσολάβηση, τα διάδικα μέρη κρίνουν το αποτέλεσμα

Ας σκεφτούμε λίγο τις δικαστικές διαμάχες που έχουμε ζήσει όλοι μας είτε ως επαγγελματίες είτε ως άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι είτε από αυτά που ακούμε στον κοινωνικό μας περίγυρο. Τα μέρη μιας διαφοράς που φτάνουν την υπόθεσή τους στο δικαστήριο θεωρούν και προσδoκούν ότι θα τoυς δοθεί το βήμα για να εκφράσoυν τα συναισθήματα τους και το πρόβλημα που τους απασχολεί, θα «βγουν μπροστά να υπερασπιστούν το δίκιο τους»

Η πραγματικότητα όμως όπως πολύ καλά ξέρουμε δεν είναι έτσι σε ένα δικαστήριο. Τα επιχειρήματα πρέπει να καταγραφούν και να τεκμηριωθούν με συγκεκριμένο τρόπο, η υποβολή τους πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία, πολλά εξαρτώνται από τις καταθέσεις των μαρτύρων και εν γένει την αποδεικτική διαδικασία και φυσικά από την προσέγγιση του ζητήματος από το δικαστή. Τα διάδικα μέρη αν και το προσμένουν  και το έχουν ανάγκη σε μια δικαστική διαμάχη, ελάχιστες φορές ως και καθόλου έχουν την ευκαιρία να ακουστούν πραγματικά σε μία δίκη,να μιλήσουν, να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους, να εκφραστούν και ενδεχομένως να εκτονώσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και που εν τέλει είναι αυτό το πρόβλημα που τους οδήγησε στην κρίση του δικαστή. Έτσι, μένουν με μια πικρή γεύση ότι δεν ακούστηκαν, δεν εκφράστηκαν και η όποια επίλυση του προβλήματός τους πέρασε μέσα από διαδικασίες εκτός του ελέγχου τους και των πραγματικών αναγκών τους.

Ας δούμε όμως πώς εξελίσσεται η επίλυση μιας διαφοράς μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Η διαμεσολάβηση είναι στην ουσία μία συζήτηση υπό τη διεύθυνση του διαμεσολαβητή, όπου τα μέρη έχουν ίσες ευκαιρίες να μιλήσουν, να εξηγήσουν τις θέσεις τους, να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους, να ακούσουν τις θέσεις τις άλλης πλευράς, να σκεφτούν τις ανάγκες τους και διαφορετικές εναλλακτικές επίλυσης των ζητημάτων που απαρτίζουν την υπόθεση και να καταλήξουν εκούσια και με αυτοτελή βούληση στη λύση που τους εξυπηρετεί. Όλο αυτό διενεργείται σε ένα κατευθυνόμενο από τον διαμεσολαβητή περιβάλλον πολιτισμού, κατανόησης και εμπιστευτικότητας, που επιτρέπει ακόμα και την εκτόνωση των εντάσεων από τις αντίρροπες θέσεις των μερών, ώστε να αναδυθούν οι πραγματικές ανάγκες και οι λύσεις που τις εξυπηρετούν.

Οι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν ενεργά, συζητούν, ακούν και ακούγονται. Και με την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας έχουν την ικανοποίηση ότι η λύση που επιλέχτηκε ήταν η καλύτερη δυνατή για τα συμφέροντά τους, στην επίτευξη της οποίας συμμετείχαν ενεργά και συνέβαλαν ουσιαστικά.

Πράγματι, στη διαμεσολάβηση το αποτέλεσμα κρίνεται από τα μέρη !!

Δείτε επίσης :   Ο ρόλος της Διαμεσολάβησης στη διάσωση των συναισθημάτων και της κοινωνικής ειρήνης
                             Η σημασία της εμπιστευτικότητας στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης